tisdag 23 juni 2015

Planering av kattgård

Jag har börjat planera för kattgården och håller på att läsa in mig på vilka växter som är giftiga för katt.
Artikel på viivilla.se. Länk här.

Det är bra att få kunskap om detta, men jag blir lite låst i tankarna, för det jag egentligen vill veta är;

Vilka växter lämpar sig i en trädgård med katt? 
Vilka är ofarliga? 
Vilka gillar katterna?
Hur man gör trädgården/kattgården till en mysig plats?


Har ni tips och idéer så tar jag gärna emot dessa!!
Ha det gott!!

8 kommentarer:

 1. Det är mycket att tänka på. Vår Sigge han bara trivs i trädgården, utan att den speciellt anpassats till honom. Jag tror inte alls att det är en myt att djur undviker växter som kan vara farliga för dem. Sigge myser dagligen här ute och mår som en prins.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, din Sigge har marker att röra sig på! =)
   Men vi kommer att bo intill en väg, så katterna får bo i kattgård. Jag planerar att hägna in altanen och lite till så att det är en plats vi vistas på tillsammans. Och där vill jag vara säker på att växterna är ofarliga, särskilt som vi kommer att ha kattungar till och från. Dessa äter på allt de kommer åt kan jag lova!

   I övriga trädgården är jag inte lika noga. Har haft tankar på att göra hela trädgården ätbar, men det finns ju så mycket vackert som är olämpligt att äta...

   Radera
 2. Jag förstår oron när ni bor nära väg. Med kattgård så kan du naturligtvis helt anpassa till katterna. Den uppfödare som Sigge kommer ifrån har en fantastiskt mysig kattgård med härliga miljöer för katterna där dom kan klättra, busa,vila, ja leva dygnet runt när väderleken tillåter. Dessutom kan familjen vistas där tillsammans med katterna och katterna kan gå in i bostadshuset från kattgården. Lycka till med kattanpassningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som om uppfödaren har fått till en bra miljö för både djur och människor! Jag hoppas att jag lyckas jag med! =)

   Radera
 3. Vi har alltid haft många katter och två hus. Nu har vi bara Tova kvar sen hennes syster blev påkörd förra året. Inte kul, men vissa katter går längre än andra. Lite tips... Ett träd att klättra i, buskar att gömma sig bakom och gärna en högre plats att ligga/sova på. Kattmynta som de gärna ligger och rullar i och äter på:)
  Hoppas ni får en skön plats allihopa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beklagar förlusten av er Tova. Jag förlorade också en katt i trafiken för många år sedan. Därför tänker jag inte ha mina katter lösgående nu, vi kommer att bo alldeles för nära vägen. Men de är ju vana innekatter, så jag tänker att det är ändå ett stort lyft att få komma ut i gräset lite =)
   Tack för tipsen! Jag kan tänka mig att detta skulle uppskattas!

   Radera
 4. Instämmer med Merjas råd. Nån hög skyddad plats i skugga. Grenar att klättra i och vässa klorna på. Buskar, vilka som helst. Nästan var jag än är i trädgården sitter nån av katterna i ett träd ovanför mitt huvud och håller koll eller busar med mig genom fara runt bland grenarna eller daska till mig i huvudet. Ture älskar kattmyntan, sitter mellan plantorna och blir alldeles groggy eller rullar sig. Sen går han högst upp på flyttblocket och lägger sig i den mjuka murgrönemattan där han har full koll men inte syns utifrån under syrenbuskarna. Har jag en låda framme lägger han sig i den och han älskar att vakta på sorkar och möss bland vintergrönan. För mig känns det kanske lite onaturligt att begränsa en katts liv i en utegård, men jag kan också föstå att du är orolig för din vän.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 5. Tack Anette, för alla dina tips! Särskilt som du själv inte håller dina katter i utegård.
  Det känns så levande när du beskriver dina katters liv i trädgården =)
  Förr kunde jag heller inte tänka mig att begränsa en katts liv, men jag började tänka annorlunda inför att jag började med uppfödning i liten skala. Så nu tror jag inte längre att katten far illa av begränsningen. Många katter håller sig ju inom ett mindre område även utan staket!

  SvaraRadera