söndag 18 oktober 2015

Fortsatt höstsådd

Idag fortsatte jag min höstsådd och hann med lite mer än igår! Bland annat fick jag satt lite lökar i krukor, vilket jag blivit sugen på att göra efter jag läst flera olika bloggar där detta gjorts. Jag valde att använda de fina gjutjärnskrukorna som lämnats kvar i trädgården av förre ägaren. De gör sig inte direkt på sin nuvarande plats, men med lite vårgrönska och framställda på då utvald plats kommer de att bli jättefina, tror jag. Enda nackdelen är att de är fruktansvärt tunga att flytta runt på. På tal om platsen så har jag också planer för hur den här entrétrappen ska bli både finare och mer tillmötesgående, men mer om det en annan gång!

Gjutjärnskrukor med vårlökar

 I krukorna valde jag att blanda tulpan, Tulipa 'Spring green', narcisser, Narcissus 'Sir Winston Churchill' och 'Ice King', pärlhyasinter, Muscari armeniacum, samt snödroppar, Galanthus woronowii. Jag strödde också på lite fröer från förgätmigej, Blue Ball.
Jag tror det blir fint med de vita och blå blommorna till vårt blå-vita hus.

Satta vårlökar

En hel del fröer blev satta också, och nu står de alla samlade på en lång rad utmed husväggen. Och helt omärkta är de. Ännu så länge har jag koll på krukorna, men vi får väl se om jag får på märkning innan jag glömt bort.

Höstsådden

Lönnarna står längst bort och är så fint täckta med löv som man skulle. Sen har Kornvallmon fått sällskap av Blå bergsvallmo och Orientvallmo 'Choir boy'. Bilder från Traderaannonserna.Lite Ringblommor har också blivit sådda, men det finns mer fröer kvar för sådd på fler platser och/eller till våren.


Det ska bli spännande att se om det kommer bli någon kattmynta, Nepeta cataria, eller om katterna kommer att se till att den äts upp först. Men klart vi ska odla egen kattmynta!! Bilder från Traderaannonsen.Kärt barn har många namn och det gäller verkligen för nästa frö, nämligen Röd solhatt, Röd rudbeckia, Echinea purpurea. Och det är något som gör att alla dessa namn inte faller ihop helt lätt, fast jag vet att det är samma växt. Bilder från Traderaannonsen.Slutligen såddes två läckra sorters akleja, Aquilegia atrata och Aquilegia vulgaris 'William Guinness'. Bilder från Traderaannonserna.Det är ju inte utan att jag börjar längta lite efter våren för att få se alla dessa skönheter!!


6 kommentarer:

 1. Oj, så mycket roligt och vackert du har att se fram emot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen! Bara nya och gamla favoriter! Under tiden de växer får jag planera var de ska stå till slut. Några har jag lite hum om, men inte alla.

   Radera
 2. Finfina krukor. Att plantera lökar så med många sorter har jag också läst mycket om, men aldrig provat.
  Vilka roliga sådder. Kan man hitta SÅ mycket på Tradera! Svart akleja tycker jag är häftigt. Jag har en som är mörkt brunlila (låter inte så fint, men det är den). Jag har en med vitt och svart också, liknande din. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första gången för mig också! Ska bli kul att se hur det blir!
   Bilderna på just aklejorna är jag lite tveksam till hur verklighetsmässiga de är. Har sökt andra bilder på namnen och de såg lite annorlunda ut. Men även om blommorna inte blir som på bilderna så kan de ju inte bli fula liksom, det är ju blommor aldrig!!
   Tror det finns några olika svart-vita akleja, men kanske har vi samma sorter. =)
   Roligt är det definitivt!!
   Ha det så gott!

   Radera
 3. Svar
  1. Visst är de! Jag hoppas de blir läckra i trädgården!

   Radera