tisdag 20 oktober 2015

Växande minnen

I februari 2014 semestrade jag och maken på Madeira. En helt makalöst härlig semester!!
Det sas att vi hade otur med vädret, då det var snöstorm i bergen för första gången på flera år under tiden vi var där. Det vi märkte av det var att vi fick en förbeställd levadavandring omplanerad till säkrare plats. Och så gick lokalbefolkningen omkring i pälsfodrade jackor medan vi svettades i T-shirt och linne.

Nåja, det finns många minnen från våra två veckor på den grönaste av öar, men just dessa växer hos oss. Växterna kommer från kärnor efter frukter vi åt därnere. Kärnorna fick följa med hem på kul, och så planterade jag dem utan större förhoppningar. Men de växer så nu blev det omplantering.

Växande minnen från Madeira

Tyvärr vet jag inte vad de till vänster i bild är för något. På den tiden hade mitt växt- och trädgårdsintresse inte vaknat ännu. Men med lite sökningar har jag kommit fram till att den högra är Pitanga, Eugenia uniflora. Den kallas också Surinamkörsbär eller brasilianskt körsbär.

Blommat har min aldrig gjort, men de nya bladen som kommer är så här fint röda mot de äldre gröna.

Surinamkörsbärsblommor (Lånad bild)


Frukterna vi köpte såg ut så här, och jag minns att jag tyckte dem var goda. Lite syrliga har jag för mig.
Surinamkörsbär (Lånad bild)

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack, det ska blir roligt att se vart de bär hän! =)

   Radera
 2. Även jag har varit där och det blev också en del växter därifrån. De små bären kallas i min bok för körsbärsmyrten (samma namn på latin som dina). Det blev massor med fina plantor med blanka blad. Jag gav bort till höger och vänster. Men nu har jag inen kvar.
  Den andra växten liknar ju en kalla, men det är väl något annat.
  Har du fler exempel så visa gärna. Jag har sått bananpassionsfrukt och det har blivit rankor, men ingen har blommat. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det är väl härligt på Madeira! Jag skulle gärna åka tillbaka! Men så vill man ju till andra ställen också... Svårt det där!
   Just det, så stod det på Wiki också, att det är en myrtenväxt. Många olika namn för samma växt!
   Den går att klippa ner kraftigt har jag läst, och använda som bonsai. Jag toppade den i samband med omplanteringen, och om de tar sig kan jag dela med mig till dig så att du får en ny. Vi får väl se hur det går!
   Passionsfrukter åt vi massor därnere, men det blev ju inga kärnor sparade. De var för goda för att läggas undan ;-) Men det skulle jag gärna vilja ha någon gång. Växthus är väl ett måste, kanske till och med ett uppvärmt sådant för att få frukt. Men det gäller kanske detta lilla körsbär också?
   Passionsblommor är ju så otroligt vackra så det kan för all del räcka med det dock!
   Jag har tyvärr inte fler växter från Madeira. Jag köpte lite fröer, men dem lyckades jag inte med. En sorts kärna till tog sig, men den tycktes vissna ner nu i höst och det är bara en pinne kvar. Får se om det blir något liv i den i vår.

   Radera