fredag 9 oktober 2015

Blommig fredag - Sommarens projekt

Sommarens, och dessutom årets, största projekt var inte så värst blommigt i sig, men kommer att leda till desto mer blommor.

Flyttdax
Den 9 augusti var den stora flyttdagen. Det var då vi äntligen flyttade från lägenheten i stan till vårt hus. I lätt vinterskrud ser vårt hus ut så här.

Mäklarbild

Mäklarbild

När vi kom till huset stod Lill-Kenta och hälsade välkommen! Det var häftigt att komma till huset och veta att man äger det, och förvånansvärt känslosamt. Jag skrev om det redan då, se här.
Lill-Kenta vid dörren

I trädgården har det absolut största projektet hittills varit att få bättre ordning på "Bärrabatten". 
Bärrabatten i juni


Vinbär, krusbär och björnbär


Vinbär, björnbär och hallon

Ogräs

Gräs och jordgubbar

Hallon, björnbär och rabarber
Ja, det är ju inte direkt så att man ser alla växter som är nämnda. Men de finns där någonstans!


Så jag har rensat och rensat och rensat. Och så har jag fått hjälp att rensa! Nu är det mesta av ogräset borta, eller i alla fall under bättre kontroll. Jag och maken har också byggt en första odlingslåda att ta i bruk till våren.
Arbetsplats

Odlingslådan på plats
I odlingslådan har jag bottnat med tidningspapper och nedklippta växter. Så ska det på kompost, gödsel och täckmaterial, vilket ska få bearbetas hela vintern för att bli näringsrik jord för odling till våren.

Resten av bärrabatten ser ut så här numer.
Vinbär, björnbär, hallon och jordgubbar

Jordgubbar, vitlök, lavendel, krusbär och kärleksört

Lavendeln och kärleksörten är bara på besök i bärrabatten för att vi inte har kommit till att skapa blomsterrabatter ännu. Men de kommer att få flytta på sig så småningom. Ja, nästa år blir det roligare projekt att ta tag i!!

Fler sommarprojekt kan finnas Här.

5 kommentarer:

 1. Du har hunnit mycket redan trots flytt och allt! Det är bra att få bo ett tag innan man gör för stora jobb, man hinner känna efter hur man vill ha det och man ser vad som kommer upp i rabatterna. Du har mycket roligt framför dig nästa sommar, och det blir spännande för oss att följa med på din "resa".
  Ha det fint!
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju just det som är lite svårt, att vänta och se. Men vi har årstiderna för oss nu. Det känns inte som läge att gå ut och gräva en massa när det börjat bli kyligt. Och stunderna det är skönt ute blir kortare. Så snart blir det till att fokusera på inomhusmys istället. Kanske packa upp gardinerna som fortfarande ligger i lådor. Tror det kommer till advent! Jag älskar tiden när jag får pynta inför jul.
   Önskar dig en skön helg!

   Radera
 2. Så bra att den trädgården hittat någon som tar hand om den.
  Det är en härlig känsla att ha planer för nästa år, men först ska du möta trädgården i full vinterskrud. Då kommer du säkert att upptäcka nya detaljer.
  "Odlingslåda" är ett utmärkt sätt att odla.Överskådligt och lättare att hålla ordning.Lycka till med allt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att huset varit väldigt älskat och jag tror trädgården också, även om vi inte har samma önskemål om användningen av den. Det var bara de sista åren som gubben vi köpte av inte hade ork nog att ta hand om den, så den blev lite vildvuxen. Jag undrar hur det sett ut om inte grannar förbarmat sig över gräsmattan.
   Förändringsplaner förändras också, det har jag redan märkt. Så det blir kul att se hur mina planer för trädgården kommer se ut till våren. Men jag vill försöka hålla mig till ett projekt i taget, så att det blir klart innan jag drar i gång med nästa och de blir oavslutade. Men fler odlingslådor ska vi försöka hinna göra innan vintern kommer! Jag tror de blir toppen att odla i!
   Ha en skön helg!

   Radera
 3. Vilken tur att er potentiella trädgård har fått en ny ägare som vill göra något annat än att bara grusa upp den och lägga igen rabatter. Det dilemmat har jag ofta stött på i jobbet det senaste årtiondet.
  Jag säger som alla andra vänta och se vad som händer under ett år innan de stora förändringarna påbörjas i en ny trädgård, men att förbereda jorden och rensa är en bra syssla under tiden.
  En stor lyckospark!
  Luna

  SvaraRadera