måndag 5 oktober 2015

Marmelad och chutney av plommon

 Nu har det puttrat i grytorna och våra goda Viktoriaplommon har blivit marmelad och chutney.


Plommonmarmeladen är kokad med kanel och smaksatt med mörk rom. Inte dumt alls! 
Men på tok för söt, tyvärr. Skulle tydligen har varit syrliga plommon. Och så blev den lite lös i konsistensen, vilket kanske hänger ihop med att jag tog vanligt socker istället för syltsocker för att jag inte hade hemma. Nåja, för en nybörjare så tycker jag ändå att det blev bra.
Plommonmarmelad

 Plommonchutneyn är inte provsmakad än, då den skulle stå till sig lite. Men jag tycker den ser väldigt god ut med sina gula senapsfrön.

Plommonchutney

Det blir trevligt att ta fram till vintern och minnas den härliga sommaren med! Och går inte marmeladen åt på vanligt vis, så blir den säkert använd i bakverk eller i makens såser. Där kan det mesta hamna.

6 kommentarer:

 1. Vilket fantastiskt plommonår det är i år. Plommonmarmelad och plommonchutneyär härliga delikatesser att plocka fram i vinter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Så ni har också fått mycket i år. Är det till att räkna med en mindre skörd nästa år då? Jag har hört att det kommer vartannat år.

   Radera
  2. Det här är det första året med god skörd för oss sedan vi flyttade hit 2008 så vartannat år känns osäkert att sia om.

   Radera
 2. Bara att ha gjort marmeladen och chutneyn själv är ju en härlig känsla! Brukar inte pyssla med sånt själv men efter vad jag hört så innehåller syltsocker pektin som gör just marmelad eller sylt mindre lös.
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är rätt roligt att göra med. Om jag bara kommer ifrån ovanan att börja på kvällen så att det blir så otroligt sent innan man blir klar! =)
   Visst är det väl så det hänger ihop och är meningen med syltsocker. Nästa gång! ;-)

   Radera
 3. Kan rekommendera chutneyreceptet. Den är ganska söt, men det balanseras ut bra av de andra smakerna!

  SvaraRadera