onsdag 16 september 2015

När jag arbetat för länge i trädgården

Med all motivation och vilja att göra vår trädgård vacker och blommande, så har jag en förmåga att arbeta för många timmar i sträck utan paus eller återhämtning. Det är inte bra för någon, och mig ger det smärta i större delen av kroppen.


Jag är otränad och smärtan består till stor del av träningsvärk. Den biten är helt ok. Det är värre när den dessutom sitter i lederna. Vissa dagar har jag så ont i fotlederna att jag knappt kan gå. Överansträngning har doktorn sagt. Så förhoppningsvis är detta ett relativt tillfälligt problem. Jag behöver bara lära mig hur mycket jag klarar i taget.
Tills dess har jag dagar när jag inte kommer utanför dörren. En dag kan gå an, men därefter blir det både jobbigt och påfrestande!


16 kommentarer:

 1. STOPP!!!!
  Nu måste jag säga stopp för jag har gjort det där felet.
  Förra våren fyllde jag - själv och otränad - åtta fullastade släp med tegel. Sen tömde jag alla åtta släp på tippen. Efter den insatsen köpte jag hem tre ton jord med släp och tömde allt - själv - med hjälp av skottkärra och spade och fyllde pallkragarna i köksträdgården.
  Sen grävde jag två enorma rabatter och byggde en ruin samma säsong. Strax därefter brast muskeln i buken och jag har fortfarande sviter av detta. Fast det har gått mer än ett år så får jag ont så fort jag börjar gräva.
  Ta det lugnt, snälla du. För muskelbristning i buken önskar jag ingen...
  Man ska fika mycket i trädgården. Ett spadtag = en kopp te. :-)

  Medan du vilar kan du ändå frossa i trädgård. Genom att se Gardeners World på Youtube. Monty Don är fantastisk lärare. :-)

  Ta hand om dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har gjort det med råge låter det som. Fy vad jävligt med muskelbristning i buken. Har fått i vaden tidigare och det var inget kul heller. Men magmusklerna måste man ju ha till typ allt!!

   Underbart med någon ny trädgårdsserie att kolla på! Tack för tipset!
   Tidigare har jag sett på Alan Titchmarsh på Youtube, och tycker han är fantastisk. Får se om Monty Don är ännu bättre ;-)

   Och så kan vi väl komma överens om fler fikastunder i trädgården. Det har det inte blivit mycket av.

   Ta hand om dig du också!!
   Kram

   Radera
 2. Ja, vi är nog många som gjort samma fel. Köra på 10 Timmar i sträck utan mat eller vatten...jodå...så så gjorde jag i början. Grävde dräneringen själv för hand, grävde alla rabatter, köpte hem all jord och gödsel, planterade, tog hand om barn o läxor, jobbade osv..osv. Klart det inte håller i längden. Det fattar man ju, fast inte förrän efteråt, när kroppen brakar ihop. Numera sitter jag också och tittar på Monty och Alan och har det gott. Trädgården sköter jag bara i små stunder i taget. Tänk vad man lär sig:-)
  Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det värsta, är vi av samma skrot och korn i botten, som tror att allt måste göras på en gång??
   Men det känns lite gott att jag inte är ensam. Att det är ok att ta det lite lugnare!
   Förhoppningsvis ska man ju bli lite klokare med åldern!!
   Kram

   Radera
 3. Känner igen mig. Tiden bara försvinner när man håller på ute.
  Försök att ta många fika pauser;)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag ska träna på det! =)
   Men det är ju just att komma på det i stunden som är så svårt! Jag ska dock göra mitt bästa!
   Ha det gott!

   Radera
 4. Usch, vet hur det är med värk i lederna. Har också dagar när jag inte kommer utanför dörren. Har lärt mig att det är bara att vänta in kroppen - rätt som det är är kroppen på G igen. Under tiden får man ta hand om sig, vila, sova och se oväntade filmer på TV man inte skulle se annars. Läsa böcker och få lite andrum från värken.
  Ta väl hand om dig !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att det är viktigt som du skriver - att få andrum från värken. Ibland blir jag allt för fokuserad på den och blir på dåligt humör för allt den hindrar mig att göra. Det gäller kanske att byta fokus till det jag kan göra en dag trots värk. Tack för att du sätter ord på det!
   Ha det gott! Kram

   Radera
 5. Att arbeta för länge i trädgården är en rätt vanlig åkomma. MEN, kan man verkligen arbeta "för länge" i trädgården?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inte tiden i sig ute i trädgården som är något problem. Utan att jag för min del belastat min kropp under för lång tid. Jag får samma problem med fotlederna när jag promenerat länge, framför allt om jag inte har skor för ändamålet.
   Och trädgården behöver mer tid och omsorg, men det blir inte av mig idag heller...

   Radera
 6. Allt går när man tycker det är roligt. Men så kommer det onda efteråt. Som tur är har jag inte drabbats så ofta. Fler fikapauser låter som goda råd. Då hinner man njuta av det man gjort också. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att din kropp inte behövt säga ifrån med skrik och panik så ofta! Det ska ju inte behövas alls, men jag tror inte det är så ovanligt ändå. För glädjen och lusten finns där.
   Ja, det låter ju inte svårt att tacka ja till fler fikapauser! Men de lockar mer när man har någon att fika med! =)

   Radera
 7. Jobbigt när man får ont! Det är ofta så att man kör på i full fart. Det onda kommer ju inte förrän efteråt. Ibland kan man kanske avbryta med något som inte är så ansträngande. En fikapaus är ju heller aldrig fel!
  Må så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till min blogg. Du har visst hittat hit på en av mina sämre dagar, så jag hoppas att du vågar dig tillbaka! =)
   Jag tror också det är en god idé, att växla arbetsuppgifter, så man inte står med något ansträngande för länge.
   Haha, jag tror jag får börja baka inför alla mina fikapauser!
   Ha det så bra!

   Radera
 8. Jag tror ändå att det är bättre att man förtar sig ibland än att inte göra något alls.
  Men bäst är det om man kan ta en stund om dagen istället.
  Växla mellan sysslorna är ju en bra ide.
  Ha det så bra du kan
  Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mitt problem orsakas sannolikt av att jag tidigare "inte gjort något alls" varpå det är allt för lätt att förta sig nu. Men det ska nog ge sig med tiden. Jag är inte den som ger upp! =)
   Ha det gott!

   Radera