måndag 28 september 2015

Matfest 2015

Sista söndagen i september är det Matfest i Västra Götaland, och vi deltog för första gången.

Vårt första stopp blev på Skålldals lilla EKO mejeri, ett för dagen mycket populärt besöksmål så de flesta mejerivaror var redan slut för dagen och då hade evenemanget bara pågått i två timmar.
Ingen hemsida, men med adress Skålldal 340, Kode.
Vi fick i alla fall tag i en av de sista flaskorna mjölk, grön tomatmarmelad och sommarhonung.

Nästgårds ligger Björröds Ägg, så de fick sig också ett besök och vi fick ett flak ägg med oss hem.


När vi nu var på landet passade vi på att köra vidare på de lite mindre vägarna, och vips ser jag Bäcks Lanthandel framför mig. Det blev så mycket tvärnit jag vågade med ägg i baksätet! För det är klart vi måste passa på att kika in på Sveriges äldsta lanthandel. Tomatgodis lockade och maken plockade. Dessa blev till en god tomatsoppa senare på kvällen.

Dagens sista besök gjordes på Ehrenhofers, för när vi var klara där var evenemangstiden för länge sedan över.

Här blev det både grillad viltkorv och våffla med grädde och sylt i tomma magar, och med hönor pickandes på fötterna. Tydligen gillade de våfflor så vi åt våra snabbt och glupskt. Så kan det gå när man i alla tider vägrat köpa ett eget våffeljärn.

Det var som synes inte så många andra besökare samtidigt med oss så vi fick gott om tid att prata med ägarna, ett mycket trevlig par med trevliga vänner som också hjälpte till.
När vi samlade ihop oss för att åka hem, ja då hade vi också köpt ett lamm och, efter en lång tids provsmakande, två marmelader - päronmarmelad med cognac och blåbär med rom och vanilj. Underbart goda! Vi fick också beställt vår första vildsvinsjulskinka och planerar att från dessa söta höns köpa våra ägg i fortsättningen.

Det blev en fantastisk dag! Att möta så många härligt engagerade producenter i vårt närområde gav både glädje, energi och nya kontakter. Och dessutom under en strålande sol!
Och som om vi inte fått tillräckligt med marmelader med oss hem, så har jag nu även planer på att göra en plommonmarmelad med kanel och rom.

15 kommentarer:

 1. Vilket härligt evenemang.
  Så långt det är möjligt bör man köpa lokalproducerat.
  Plommonmarmelad med kanel och rom låter som en höjdare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, absolut! Så det var otroligt lägligt för oss att åka runt till inbjudande gårdar. För dessa vi besökte hade vi inte en aning om fanns innan vi såg programmet.
   Jag tror också plommonmarmeladen kan blir riktigt bra! Jag får återkomma med besked =)

   Radera
 2. Sådana utflykter gillar jag. Jag har bott många år i Mariestad, men de platser du nämner känner jag inte igen. Men Västra Götaland är ju stort.
  Sådana ägg känns godare. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det mysigt med upptäckandeutflykter! Vår tur gick mellan Kode och Lilla Edet ungefär.
   Runt Mariestad hade Börstorps Slott, Fagerlid Fårgård, Lugnåsbergets EkoGrönt, Rambohonung och Berget Orangeri öppet. Kolla översta länken om Matfest. Där finns en karta på platser som gäller året om!
   Lycka till!

   Radera
 3. Vilka trevliga varor ni köpte, och lokalt producerade också, perfekt!
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mysigt och miljövänligt - bortsett från bensinen då... =D

   Radera
 4. Lokalproducerat ska man gynna tycker jag. Hoppas det blir fler Matfest. Då ska jag också ge mig ut på en tur. I år pustade jag ut efter flytten till Evatorp.
  /Eva Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det fortsätter som tradition så boka sista söndagen i september! Otroligt trevligt initiativ!
   Men du är värd att få pusta ut lite! Du har verkligen haft fullt upp sista tiden!
   Hoppas att du trivs!
   Kram

   Radera
 5. Vilken dag det blev! Fint väder och flera så mysiga affärer att handla läckerheter i! Det är roligt att det finns de som vågar och vill satsa på landsbygden och att producera kvalitetsmat! Mycket värt! Och det ÄR skillnad på ägg och ägg! Tänk, en vildsvinsskinka, jag tror det är jättegott!
  Att det finns en så gammal lanthandel i Romelanda har jag totalt missat. Fast numera är jag inte där så ofta, men förr hände det.
  Agneta kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen underbart att det finns folk som vågar och dessutom har energin till att dra runt det hela. Och det känns gott att kunna stödja genom att få köpa deras varor. Och tänk att lanthandlarna finns kvar! Det är ganska fantastiskt i dessa dagar.
   Så nu ska vi lära oss att tillaga lamm, och sedan får vi öva på vilt. Jag har aldrig lagat något av det, men som tur är har maken tagit på sig det största matlagningsansvaret i vår familj. Men julskinkan, den ska jag fixa!
   Ha det gott!

   Radera
 6. Vilken härlig dag ni haft! Toppen med närproducerat. Våfflor med grädde lät smaskigt:-)
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så länge sedan jag åt våfflor så det var alldeles underbart gott. Men idag var vi nästan tvungna att laga pannkakor med våra nya närproducerade varor och till det åt vi av marmeladen. Och det var nog ännu bättre! =)

   Radera
 7. Låter helt underbart! Måste kolla lite närmare var dessa ligger - om det väldigt långt att åka eller hur de ligger till för oss i Gbg-trakter.
  Våfflor gör jag själv varje år däremot ;-))!
  /Anja

  SvaraRadera
 8. Låter helt underbart! Måste kolla lite närmare var dessa ligger - om det väldigt långt att åka eller hur de ligger till för oss i Gbg-trakter.
  Våfflor gör jag själv varje år däremot ;-))!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan absolut rekommendera en tur!
   Närmast Göteborg var Skålldals lilla EKO mejeri och Björröds Ägg i Kode. Men kolla översta länken om Matfest. Där finns en karta på platser som gäller året om! Kanske lockar något annat ställe?

   Radera