tisdag 15 september 2015

Hittat ny skatt?

Under gårdagen jobbade jag både lite här och där i trädgården. 

Har bestämt mig för att rensa bort det mesta av hallonen. Allt som är på den lilla bilden ska bort. Men då det är rätt tungt så blir det lite i taget.


Stora bilden ovan visar den prydlig rad som jag kommer lämna kvar. Och den är numer lite bättre rensad och lite finare. Tycker vi inte att nästa års hallonskörd räcker så får vi bara ta och spara de nya skotten som dyker upp både här och där!

 När jag tröttnat på grävande gick jag över till framsidan och började plocka med att ta bort fröställningarna från en av rhododendronen. Och när jag höll på med det rök lite döda kvistar också, och så hittade jag några "felväxande" grenar som jag tyckte det lämpade sig att ta bort. Ja, så det blev en hel del beskärande på en buske jag tänkt låta vara.


Sen var det fullt med grenar på gräsmattan och äntligen dax att plocka fram kompostkvarnen igen! Och då kunde jag äntligen börja plocka bort tidigare beskärningsrester från "skämshögen" som ligger utspridd bakom slipersen. Bilden är tagen innan skämshögen blivit riktigt stor.

Till vänster i bild kan vår komposthörna skymtas. Trädgårdskomposterna var redan fyllda när vi flyttade in, så vi hade ingenstans att göra av vårt rens. Därför la vi det bara bortanför, helt fräckt utanför tomten där det är väldigt vildvuxet och oskött. Det är kommunens mark, men vad jag förstår tar de inte hand om den. Men trots att ingen troligen skulle klaga på oss växte mitt dåliga samvete i takt med skämshögen, och då hade jag ändå planer på att ta hand om det till våren.
Men det känns skönt att kunna röja lite redan nu! Mala ner alla grenar och låta dem ligga och nära våra buskar och rabatter! Så blir det dessutom mindre att ta hand om när våren äntligen kommer! Win-win igen!

Mitt ibland allt sly och diverse som växer på denna del av kommunens mark precis utanför vår tomt växer även de här buskarna.Buskarna har blåa bär. Jag tycker att de liknar slånbär, fast lite mindre. Så jag hoppas att det är en form av slån!! Men jag vill ju vara säker innan jag vågar mig på att plocka bären...

8 kommentarer:

 1. Det är en spännande värld du botaniserar i just nu. Tids nog har du totalkoll på vad som växer på tomten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är säkert så! I alla fall det mesta. För just nu suger jag i mig allt möjligt som jag aldrig haft en aning om! =)
   Mycket spännande!

   Radera
 2. Vad duktig du varit. Busken skulle kunna vara Aronia, men de bären brukar växa i klasar mer. Slånbär har taggar på stammen, det ser man inte på bilden. Det finns något som heter Häggmispel eller Saskaton (de är släkt) som har blå bär ett och ett. Om du slår på de olika, så får du nog fram vad det är. Som sagt, det är viktigt att man vet vad det är. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för alla förslagen! Det är skönt att ha något att jämföra med. Men jag tror från min googling inte att det är någon av de sorter du föreslog. Bären där växte mer tillsammans, och "mina" ett och ett.
   Buskarna är taggiga, men det har jag inte fått fram på mina snabba knäpp med telefonen.
   Det som gör mig tveksam på om det är slån är att jag är van vid att både buske och bär är större, och att bären är något mer ovala. Men samtidigt finns det ju så många olika varianter av andra växter, så varför inte denna? =)

   Radera
 3. Du är otroligt flitig! Känner igen det där du beskriver. Man börjar klippa på ett ställe och plötsligt har man klippt både det ena och det andra. Ska bli spännande att följa din resa mot en fjärilsträdgård.
  Ha det fint!
  Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det känns extra skönt att få lite beröm en dag när jag inte orkat ut i trädgården, mer än att mumsa på lite nymogna björnbär! =)

   Radera
 4. Shit, så mycket du har jobbat idag! Själv har jag visserligen varit på jobbet hela dagen, men när jag väl var hemma orkade jag bara släpa mig ut till hönsen och växthuset ch hämta in dagens skörd. Nåja. Jag ska vara duktigare en annan dag. :-)
  Heja dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga duktighetskomplex på min blogg tack!
   Dem har jag för gott om i alla fall! Och som vi båda kommit fram till - man kan jobba För mycket.
   Höns och skörd kan mycket väl vara mer än tillräckligt för en dag!
   Ta hand om dig också!

   Radera