onsdag 8 juli 2015

Vissnade småplantor


Det var först idag som jag tog mod till mig och inspekterade det senaste auktionsköpet med fem olika växter. Och kanske var det bättre än väntat. Ganska ledset och visset, men vid liv!

 Bäst har ormroten klarat sig! Bara några få blad att ta bort, och flera nya skott!

Stor ormrot, Bistorta major alt Bistorta officinalis


Med nävan gick det hyggligt. Som synes är det mycket som torkat, men de är ju klart vid liv vilket känns som det viktigaste just nu.

Lite vissen näva
Spansknäva, Geranium endressii


Med ormbunken känner jag att det gått lite som med nävan. Det mesta vissnade bort, men med ett så fint nytt skott är jag ändå nöjd!

Strutbräken, Matteuccia struthiopteris

Så härligt ljusgrönt nytt skott


De som det inte gått så bra för är vitsipporna. Inget av det som växer ovan jord överlevde, men jag hoppas verkligen att det fortfarande är liv i rötterna! Kanske får jag inte se förrän till våren. Men då hoppas jag på en fylld, vit, liten sippa och en lavendelblå sort.

Anemone nemorosa 'Vestal' respektive Anemone nemorosa 'Robinsoniana'

Kunde inte låta bli ett kort på den nedvissnade vitsippan.


När jag höll på att fota de nya växterna passade Alysra på att smaska på mina ängsskott. Så det är inte säkert att de är kvar hela tiden fram till flytten...


...vilket kanske också gäller ormroten...

...men denna gången blev hon störd av fotoljudet av kameran och tog inget bett av den!

Så ännu så länge försöker jag hålla humöret uppe! För jag har känt mig lite låg senaste dagarna. Något som kan ha att göra med att värmen störde min dygnsrytm, då jag inte kunde sova när det var varma nätter och jag är inte i fas än. Svårt att få ordning på strukturen när jag är dagledig tycker jag!


14 kommentarer:

 1. Att vara ledsen och vissen, men ändå vid liv, får även vi människor nöja oss med ibland.

  SvaraRadera
 2. Det fantastiska med växter är ju att de många gånger repar på sig fastän de nästan ser "döda" ut. Bara man har tålamod! Det får man ha med sig själv ibland också, eller hur? Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, livskraft är något helt fantastiskt! Det är lätt att glömma ibland!
   Kram

   Radera
 3. Tack för era påminnelser om livet! Jag känner att det berör mig starkt just nu då det för mig inte bara handlar om växter.
  Kram på er!

  SvaraRadera
 4. Det här med trädgårderandet innebär både sorger och glädjeämnen, precis som livet i övrigt. Jag tror säkert att dina växter klarar sig. Vitsipporna vissnar nästan alltid ner efter blomningen, inget att oroa sig för. Nästa vår blommar de nog vackert i din trädgård.
  Kram Titti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tror jag nog allt. Jag blev förvarnad av säljaren också som berättade att de höll på att vissna ned. Det är bara så sorgligt att se. Men hela tanken var ju trots allt att köpa dem nu och plantera i höst för att njuta till våren! =)
   Det kommer bli så bra!
   Kram

   Radera
 5. Jamen, jag tycker att det ser jättebra ut, dom vissnar ju ner lite grand ut i naturen nu i alla fall så dom kommer säkert sen också! Det är en otrolig växtkraft i växter!
  Agneta kram

  SvaraRadera
 6. Glömde, bildcollagen gör jag i Picasa 3 som man kan ladda ner från nätet. Kostar ingenting. Googla bara Picasa 3 och gör som det står. Dom har ett väldigt användarvänligt redigeringsprogram där också! Fråga mer om du inte hittar det!
  Kram igen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tänker mig att det kommer bli bra när jag får ner allt i trädgården sen. Små plantor till en början, men som växer till sig mer eller mindre snabbt! =)

   Tack för tipset om Picasa. Jag har sett att det finns, men aldrig kollat närmare på det. Det ska jag göra nu!!
   Kram =)

   Radera
 7. Vitsippan behöver du nog inte oroa dej för dom ska ju vissna ner.
  Mariana

  SvaraRadera
 8. Jag tror alla växterna tar sig nu när det fått lite TLC. Kanske Alysra vill ha lite kattgräs att mumsa på om hon är innekisse. Katter äter vad jag förstår gräs för att kunna kräka upp hårbollar.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Katterna har ampelliljor istället för kattgräs. Det funkar på samma sätt!
   Men det är ändå kul att smaka på vad annat som växer. Vilket är lite läskigt! Men dessa tycktes vara helt ok. Inget hon reagerade på. =)
   Kram

   Radera