tisdag 16 februari 2016

Kattmat och näringslära

Det har inte bara varit katternas, mina egna goa Maine Cooners, vanliga väl och ve som pockat på uppmärksamhet den senaste tiden. Jag har även gått en kurs för kattuppfödare genom Pawpeds, och håller på med det avslutande projektarbetet. Jag har där valt att skriva om och jämföra två sorters foder; ett torrfoder från Orijen och råmat från Mush Vaisto Cat. 

 

För att kunna göra en rimlig jämförelse så har jag fått läsa på katters näringslära så att det snurrar i huvudet!


Och det stämmer ju inte direkt överens med näringslära för oss människor...Men roligt och lärorikt är det! Och nu har jag dessutom fått passa på att söka efter söta kattbilder på nätet för att illustrera dagens inlägg, för tid och energi för foto har jag inte över.
Snart hoppas jag att det är dax för vårarbete i trädgården! Men vi har snö ännu.


4 kommentarer:

 1. Låter verkligen intressant. Har själv försökt sätta mig in i ämnet, men blir inte mycket klokare. Katterna får ett bra torrfoder, fångar en hel del eget och får burkmat som komplement, men helt plötsligt ratar de burkmaten som om det vore fel på hela leveransen. Inte för att de svälter ihjäl för det men visst är det konstigt.
  Gissar att det är fler aspekter än näringsvärdet som spelar in.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så är det ju. Många komponenter som ska samverka. Men vi har haft liknande situation är där mjukmaten ratades från ena dagen till den andra. Nu under en tid har det blivit mer torrfoder än jag planerat, men sedan är planen att helt gå över till BARF; rå mat. Får se hur det går.

   Radera
 2. Vilken mat är det som väljs när katten själv får välja? Tydligen inte samma från ena dagen till den andra. / Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min lilla Pumpan, som satt i azalean, äter bara rå mat. Så hon får ibland färdigsammansatt som Mush och ibland blir det kycklingvinge, grishjärta, skivspill från nöt och gris, nötlever, äggula. Variation ska det vara också.
   Vissa av dessa delar äter även de två äldre kattorna, men de älskar torrfoder, så just nu får de fri tillgång till det.
   Blötmaten däremot blir helt ratad om jag ställer fram. Min äldsta kan gå fram och slicka i sig gelén eller såsen, men lämnar "köttet".
   Och märkligt nog, så är det just katten som själv väljer för jag är då snabb med att erbjuda alternativ när katten matvägrat en stund. Jösses, jag var hårdare mot mina barn ;-)

   Radera