tisdag 29 september 2015

Äppleträd

Vi har tre stycken äppleträd längst ner i vår trädgård, två lite äldre och ett som planterades för ett par tre år sedan har jag för mig.

Slutet av vår trädgård och vår utsikt.

Hälsostatuset på dessa var lite olika grad, men alla tre klart påverkade av något där trädet längst åt vänster inte såg alls välmående ut.

Våra äppleträd i juni 2015.

 Utan några vidare kunskaper om trädbeskärning har jag gett mig på dem efter bästa förmåga. Tycker nog fortfarande att jag bara tog bort det nödvändigaste, men de två äldsta träden blev klart decimerade. Kanske lite för mycket...? Det mindre trädet, som faktiskt bär frukt, klarade sig med lite putsning.

Våra äppleträd i september 2015.

Våra äppleträd i september 2015.

Det är i alla fall glädjande att se att det är liv i det gamla skruttiga trädet, men jag räknar med en hel del vattenskott de kommande året/åren. Men jag hoppas kunna ta det lite lugnare med sekatören i fortsättningen. Eller i alla fall med sågen! 

Nytt skott på gammalt äppelträd

Alla uppmärksamma har noterat att jag inte är ensam i trädgården. Vår lilla tantkatt, Girlie, har bestämt att balkongen inte är utrymme nog för henne så hon har tagit modet till sig och går ut på sina egna utflykter helt utan lov. De gånger hon håller sig runt mig är jag lugn, och då får hon också lite extra uppmärksamhet.

Girlie i körsbärsträdet

måndag 28 september 2015

Matfest 2015

Sista söndagen i september är det Matfest i Västra Götaland, och vi deltog för första gången.

Vårt första stopp blev på Skålldals lilla EKO mejeri, ett för dagen mycket populärt besöksmål så de flesta mejerivaror var redan slut för dagen och då hade evenemanget bara pågått i två timmar.
Ingen hemsida, men med adress Skålldal 340, Kode.
Vi fick i alla fall tag i en av de sista flaskorna mjölk, grön tomatmarmelad och sommarhonung.

Nästgårds ligger Björröds Ägg, så de fick sig också ett besök och vi fick ett flak ägg med oss hem.


När vi nu var på landet passade vi på att köra vidare på de lite mindre vägarna, och vips ser jag Bäcks Lanthandel framför mig. Det blev så mycket tvärnit jag vågade med ägg i baksätet! För det är klart vi måste passa på att kika in på Sveriges äldsta lanthandel. 



Tomatgodis lockade och maken plockade. Dessa blev till en god tomatsoppa senare på kvällen.

Dagens sista besök gjordes på Ehrenhofers, för när vi var klara där var evenemangstiden för länge sedan över.





Här blev det både grillad viltkorv och våffla med grädde och sylt i tomma magar, och med hönor pickandes på fötterna. Tydligen gillade de våfflor så vi åt våra snabbt och glupskt. Så kan det gå när man i alla tider vägrat köpa ett eget våffeljärn.

Det var som synes inte så många andra besökare samtidigt med oss så vi fick gott om tid att prata med ägarna, ett mycket trevlig par med trevliga vänner som också hjälpte till.
När vi samlade ihop oss för att åka hem, ja då hade vi också köpt ett lamm och, efter en lång tids provsmakande, två marmelader - päronmarmelad med cognac och blåbär med rom och vanilj. Underbart goda! Vi fick också beställt vår första vildsvinsjulskinka och planerar att från dessa söta höns köpa våra ägg i fortsättningen.

Det blev en fantastisk dag! Att möta så många härligt engagerade producenter i vårt närområde gav både glädje, energi och nya kontakter. Och dessutom under en strålande sol!
Och som om vi inte fått tillräckligt med marmelader med oss hem, så har jag nu även planer på att göra en plommonmarmelad med kanel och rom.

söndag 20 september 2015

Plantering

Till min stora glädje har vi fått en Magnolia i inflyttningspresent. Jag tycker de är så vackra när de blommar på bara grenar på våren. Idag har den fått sin plats i trädgården; på framsidan mitt emot finentrén.

Praktmagnolia, Magnolia x Soulangiana
 På bilden syns busken knappt, då det är så stökigt i bakgrunden. Men där ska fixas till så småningom!

Tillsammans med magnolian satte jag också några tulpanlökar och snödroppar. Hoppas att det blir fint tillsammans.

Tulpanlökar till Queen of Night och Sapporo, samt Snödroppslökar

Vid en av rhododendronen satte jag Sommarsnöklockslökar. Dessa har jag inte sett växa, utan bara på bild. Men de är ju så söta!




Tänk att rosorna blommar ännu. Den rosa 'Queen Elizabeth' håller på att blomma ut, men den gula rosen (okänd sort) precis är på väg att slå ut.

Queen Elizabeth och okänd gul ros

Spansk nävan, som jag köpte på Tradera tidigare i år och som var lite vissen ett tag, blommar med en skir liten rosa blomma. 

Spansk näva

Det är inte någon direkt höstlig trädgård vi har. Något att tänka på inför kommande inköp.

lördag 19 september 2015

Ombytta uppgifter

Har vilat från trädgårdsarbete under hela veckan utan att känna mig helt återställd. Så idag var maken och bonussonen så gulliga att de grävde bort resten av hallonen.


Det finns kvar en del mellan häckplantorna och runt björnbären till höger, men värsta grovjobbet är gjort och det är jag så tacksam för!

Så småningom blir det dax att klippa ner björnbären, men ännu går vi och plockar och äter direkt från revorna. Så gott, så gott!

Själv ägnade jag mig åt att klippa gräset. Har inte samma strategi som maken utan går huller om buller. Då ser det ut så här när man är klar.


Har sparat två plättar med klöver. De blir inte så välbesökta som jag trott, men känns ändå bra att ha kvar! Fjärilarna dras i stort sett bara till min kruka.


onsdag 16 september 2015

När jag arbetat för länge i trädgården

Med all motivation och vilja att göra vår trädgård vacker och blommande, så har jag en förmåga att arbeta för många timmar i sträck utan paus eller återhämtning. Det är inte bra för någon, och mig ger det smärta i större delen av kroppen.


Jag är otränad och smärtan består till stor del av träningsvärk. Den biten är helt ok. Det är värre när den dessutom sitter i lederna. Vissa dagar har jag så ont i fotlederna att jag knappt kan gå. Överansträngning har doktorn sagt. Så förhoppningsvis är detta ett relativt tillfälligt problem. Jag behöver bara lära mig hur mycket jag klarar i taget.
Tills dess har jag dagar när jag inte kommer utanför dörren. En dag kan gå an, men därefter blir det både jobbigt och påfrestande!


tisdag 15 september 2015

Hittat ny skatt?

Under gårdagen jobbade jag både lite här och där i trädgården. 

Har bestämt mig för att rensa bort det mesta av hallonen. Allt som är på den lilla bilden ska bort. Men då det är rätt tungt så blir det lite i taget.


Stora bilden ovan visar den prydlig rad som jag kommer lämna kvar. Och den är numer lite bättre rensad och lite finare. Tycker vi inte att nästa års hallonskörd räcker så får vi bara ta och spara de nya skotten som dyker upp både här och där!

 När jag tröttnat på grävande gick jag över till framsidan och började plocka med att ta bort fröställningarna från en av rhododendronen. Och när jag höll på med det rök lite döda kvistar också, och så hittade jag några "felväxande" grenar som jag tyckte det lämpade sig att ta bort. Ja, så det blev en hel del beskärande på en buske jag tänkt låta vara.


Sen var det fullt med grenar på gräsmattan och äntligen dax att plocka fram kompostkvarnen igen! Och då kunde jag äntligen börja plocka bort tidigare beskärningsrester från "skämshögen" som ligger utspridd bakom slipersen. Bilden är tagen innan skämshögen blivit riktigt stor.

Till vänster i bild kan vår komposthörna skymtas. Trädgårdskomposterna var redan fyllda när vi flyttade in, så vi hade ingenstans att göra av vårt rens. Därför la vi det bara bortanför, helt fräckt utanför tomten där det är väldigt vildvuxet och oskött. Det är kommunens mark, men vad jag förstår tar de inte hand om den. Men trots att ingen troligen skulle klaga på oss växte mitt dåliga samvete i takt med skämshögen, och då hade jag ändå planer på att ta hand om det till våren.
Men det känns skönt att kunna röja lite redan nu! Mala ner alla grenar och låta dem ligga och nära våra buskar och rabatter! Så blir det dessutom mindre att ta hand om när våren äntligen kommer! Win-win igen!

Mitt ibland allt sly och diverse som växer på denna del av kommunens mark precis utanför vår tomt växer även de här buskarna.



Buskarna har blåa bär. Jag tycker att de liknar slånbär, fast lite mindre. Så jag hoppas att det är en form av slån!! Men jag vill ju vara säker innan jag vågar mig på att plocka bären...

onsdag 9 september 2015

Kompostkvarn

Det blev ett väldigt starkt habegär efter en kompostkvarn (ja, det lärde jag mig ju ganska snabbt att det inte hette flismaskin!), så idag bar det iväg till varuhuset.


Stora högen grenar är upphackad och utlagd där den kom ifrån. Mycket bra med kretslopp!



Riktigt nöjd känner jag mig nu! 

tisdag 8 september 2015

Gynna mångfalden

Idag behövdes en trädgårdsarbetsfridag! Men inte en dag fri från trädgård. Så det passade utmärkt att ta nya numret av Natur & Trädgård och njuta i solen!


Oerhört inspirerande! Jag vill ha och göra allt som de föreslår! Men jag kommer att behöva välja, då vår trädgård inte är hur stor som helst.

Jag rekommenderar en titt in på hemsidan, http://www.naturochtradgard.se/, där det finns mycket spännande att läsa om.

måndag 7 september 2015

Bärbusksbeskärning

En ny och ännu större hög har jag skapat idag, men denna gången består den inte av ogräs endast. Fast vinbärsbuskarna hade i och för sig växt som ogräs och behövde rejäl beskärning, så nästan ogräs i alla fall! Men nu kan man äntligen se att vi hade mer än två vinbärsbuskar. För tidigare visste jag bara att det fanns svarta och röda. Hade ingen koll på antalet buskar, det var bara ett grönt bladhav.


Beskärning av vinbärsbuskar

Nu går det att se var varje buske börjar och slutar, och man kan gå fram till dem alla för att komma åt bären. Och nu kan solens strålar nå fram till dem alla dessutom. Känns lovande!



Lovande är också jordgubbsplantorna jag rensade fram igår, men som inte kom med på bild. Lite omvårdnad kommer de nog dock behöva, och det ska de få för jag älskar jordgubbar och vill ha massor av dem nästa år!!

Två rader jordgubbsplantor

Kanske är det läge att köpa en flismaskin? Det vore ju så smidigt att bara lägga ut allt rens i rabatten igen!

söndag 6 september 2015

Ogräs, ogräs, ogräs


Dagens ogrässkörd

Är helt slut i armarna efter dagens ogräsrensande i bärrabatten, och ändå är det svårt att se någon ände på det hela! Det roliga är att två rader fina jordgubbsplantor har kommit fram. De syns dock inte så väl på bilden.

torsdag 3 september 2015

Mogna björnbär

De första björnbären har börjat mogna och är alldeles underbart goda! Jag har funderat över vad jag ska göra med dem, men inser att de säkert kommer att gå åt precis som de är.

Antingen solvarma direkt från busken...

...eller sparade i en liten skål. Lyx!

onsdag 2 september 2015

Lycka i en liten kruka

Det tog inte lång tid från det att några höstliga växter köpts in och planterats i en kruka förrän blommorna fick besök. Framför allt är det Veronikan som är omtyckt! Den har det fladdrats från och till under hela dagen!

Det är så härligt att se fjärilarna komma på besök!

 Jag har upptäckt att min Azalea har fått nya knoppar och två av dem är på gång att slå ut. Det gör mig helt otroligt glad!!

Söta knoppar